Blog #2 “Peetje precies” – een kwaliteit of een valkuil?

Ja, je leest het goed “Peetje precies”! Nee…. niet “Pietje precies” 😉
In mijn vorige blog “Geloof in jezelf” schreef ik o.a. erover hoe belangrijk het voor mij is bewust te zijn van mijn kernwaardes en valkuilen. Zoals beloofd in deze blog iets meer hierover.

Eén van mijn kernkwaliteiten is dat ik -in alles wat ik doe- heel precies te werk ga:

  • Tijdens mijn danscarrière was de precisie te zien in de uitvoering van bepaalde danstechnieken, in de repetities en in een goede lesopbouw.
  • Tijdens het uitoefenen van mijn beroep als Shiatsutherapeut was de precisie o.a. te vinden in het samenstellen van het juiste behandelplan.
  • Tijdens mijn coachopleidingen wilde ik alles weten over het NAC-model, wilde ik helemaal de diepte in en precies weten hoe of wat

om maar een paar voorbeelden te noemen….

Mede door deze kwaliteit heb ik veel bereikt in mijn leven en ben ik geworden wie ik nu ben.

We hebben allemaal een aantal kwaliteiten waarin wij uitblinken. Deze kunnen heel verschillend zijn of soms overeenkomen, d.w.z. dat we een zelfde kwaliteit bij een ander herkennen. Zo neem ik precisie ook ongelofelijk vaak waar bij ondernemende vrouwen.

Herken jij dit? Heel precies zijn in je vak? In je werk? In je business? In alles wat je doet? ‘Ondernemende vrouw’ voel jij je nu ook aangesproken?

Zit deze kwaliteit in jou, dan gaat dit gewoon vanzelf. Hoef je er niets extra’s voor te doen. Heerlijk, toch? Of niet soms? Of krijg je geregeld te horen: “Wat ben je toch weer een Pietje precies”?

Af en toe kun je inderdaad in je kwaliteit doorschieten… kun je echt te ver gaan, zonder dat je je ervan bewust bent. En dan kan deze mooie kwaliteit behoorlijk tegen je werken. Zelfs zo sterk dat het in één keer omslaat in je grootste valkuil.

In mijn voorbeeld, wordt dan de kwaliteit precisie de valkuil perfectionisme:

En dat houdt in dat

  • het nooit goed genoeg is, wat je ook doet
  • dat men veel te lang bezig is met 1 ding
  • veel te veel energie erin stopt zonder dat het extra resultaat oplevert
  • het tot stagnatie kan leiden.

En, eerlijk is eerlijk, faalangst is de eigenlijke boosdoener.

Het mooie is echter, dat wanneer jij je daarvan bewust bent, er helemaal niets aan de hand is. Je kwaliteit wordt pas een valkuil als jij je ermee identificeert.

Op het moment dat je te veel in de rol van “Pietje precies” zit en dit beseft, kun je meteen ingrijpen en jouw valkuil een stap voor zijn…. Dan ga jij je er niet mee identificeren en ben je tevreden met wat er is. Goed is dan goed genoeg!

Weet – jij bent niet jouw valkuil, JIJ BENT NIET PERFECTIONISME, nee jij hebt de kwaliteit PRECISIE en daarin schiet je af en toe iets te ver door. Je bent je hiervan bewust, jij bent alert en jij doet er iets aan! PUNT!

Ook ondernemende vrouwen zijn niet perfect – hoeven we ook niet te zijn.
Als we er maar naar streven de allerbeste versie van onszelf te zijn met al onze mooie kwaliteiten en valkuilen.

Het hele leven is een les. Geef jezelf de ruimte om alle kwaliteiten die je hebt verder te ontwikkelen, leer omgaan met je valkuilen en nog belangrijker accepteer deze.

In mijn geval: Peetje precies, goed is goed genoeg!

Graag help ik jou, ondernemende vrouw, jouw kwaliteiten te (her)ontdekken, deze volop in te zetten….. je bewust te worden van jouw valkuilen en deze te accepteren in plaats van je ermee te identificeren!

Ben je benieuwd hoe ik dat doe, ga dan naar mijn website www.up-coaching.eu of stuur me een persoonlijk bericht. Ik kijk er naar uit.