“She believed she could, so she did” – wat een krachtige quote! In deze zin zit voor mij zowel herkenning, als heel veel inspiratie en motivatie. Ik wist meteen, deze ga ik gebruiken voor mijn website en ook als thema voor mijn allereerste blog:

GELOOF IN JEZELF


Vaak hoor ik, lees ik of zeg ik tegen mijzelf of een ander “geloof in jezelf”. Maar hoe doe je dit “geloven in jezelf”? Wat heb je hiervoor nodig? Wat houd dit in? Ik ging op zoek…..

Toen ik 26 jaar jong was droomde ik ervan om van mijn allergrootste passie mijn beroep te maken. Ik wilde, ongeacht mijn leeftijd, professioneel danser en dansdocent worden. Deze droom, deze wens was zo ongelofelijk sterk aanwezig, dat al mijn twijfels, angsten en onzekerheden als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik was ervan overtuigd dat ik alles kon worden wat ik graag wilde worden, dus ook danser en dansdocent. Ik geloofde zo sterk in mijzelf dat ik niet anders kon dan alles achter mij te laten (mijn huwelijk, mijn familie, vrienden en geboorteland) om deze droom achterna te gaan.

Wat maakte dit geloof in mijzelf nou zo sterk dat ik deze enorm grote stap durfde te zetten? Het enige wat ik mij kan herinneren is:

Ik kon aan niets anders meer denken; ik fantaseerde erop los….; ik voelde het zweet, de spierpijn, de tranen van geluk; ik voelde het podium, de warmte van de schijnwerpers, de spanning; ik voelde het publiek; ik danste, zonder woorden uitte ik al mijn emoties;
ik voelde mij vrij….. En ik zag het helemaal voor mij – de dansstudio, vol met leergierige cursisten – ik enthousiast aan het lesgeven….

Dit warme, sprankelende, intense, gelukkige en voldane gevoel vervulde mij met een enorme liefde. Dit gevoel heeft mij de moed gegeven alle nodige acties te ondernemen (zoals een eerlijk en goed gesprek aangaan met mijn toenmalige echtgenoot en mijn ouders). Het heeft mij kracht gegeven er alles aan te doen om daadwerkelijk deze droom uit te laten komen (doorzetten, keuzes maken m.b.t. dansopleiding(en), financiën op één rij zetten/studiefinanciering aanvragen, verhuizing/bijbaan regelen enz. enz.).
Ik voelde, dit kan ik – ik geloofde in mijzelf! En het is gelukt… heden kijk ik terug op een prachtige danscarrière die nog veel mooier was dan in mijn grootste dromen…..

Ja, op momenten van blijdschap, vreugde, geluk en wanneer alles naar wens loopt, voel ik alle zelfvertrouwen, verzet ik bergen en kan ik de hele wereld aan. Dan geloof ik in mijzelf! Mijn hele houding, mijn denken, praten, doen en laten spiegelen dat duidelijk naar mijn omgeving.

Echter kende ik in mijn leven ook momenten waar het geloof in mijzelf ver, maar dan ook werkelijk ver te zoeken was. Momenten van intens verdriet en pijn. Momenten waar ik het gevoel had alles en iedereen keert zich tegen mij. Momenten waar ik mijzelf helemaal kwijt was. Vanwege blessures afscheid moeten nemen van mijn allergrootste passie – de dans, de dood van allebei mijn geliefde ouders na een lang en verschrikkelijk ziekbed, de beëindiging van een lange relatie vanwege overspel…om maar een paar te noemen. En telkens als ik probeerde een nieuwe start te maken het gevoel van niet goed genoeg te zijn…..

Het bijzondere is dat al deze moeilijke momenten mij de ware kracht van de Liefde hebben laten beseffen. Dit bewustzijn maakt dat ik geloof in de liefde. De liefde voor mijzelf, de liefde voor een ander (mens en dier) en de liefde voor onze aarde. En ik geloof in de kracht van het universum.

Alle mooie en alle pijnlijke, verdrietige, ongelukkige momenten hebben mij gemaakt tot wie ik NU ben. Alle ervaringen – goed of slecht – helpen mij om persoonlijk, mentaal en spiritueel te groeien.

Vanaf het moment dat ik mij ook hiervan bewust werd leerde ik van mijzelf te houden en kon ik mij volledig accepteren met al mijn mooie en minder mooie eigenschappen.

Vanaf dat moment kon ik mijzelf en ook de ander in zijn waarde laten.

Vanaf dat moment ging ik op zoek naar mijn kernwaardes en naar mijn valkuilen.
(Graag vertel ik je meer hierover in mijn volgende blog!)

Vanaf dat moment ging ik mij afvragen :
“Wat mag ik veranderen, wat mag ik hiervan leren?”
“Wie en waarop kan ik vertrouwen, wie of wat mag ik loslaten?”

Door zuiver en eerlijk naar mijzelf te kijken, door te luisteren naar mijn innerlijke stem en door mijn verstand te verbinden met mijn hart, voel ik liefde en vertrouwen. Dit geeft mij kracht. Deze kracht maakt dat ik voor altijd in mijzelf geloof.

Wat laat jou geloven in jezelf en hoe sterk is jouw geloof?
Ik help je graag bij het vinden van het antwoord!

www.up-coaching.eu