Er zullen een aantal mensen zijn die moeten lachen bij het lezen van deze titel. En ik weet ook waarom. Ik loop zelf namelijk wel eens als een kip zonder kop in het rond….
ja, op het werk het meest.

Een volle agenda, drukte in je hoofd, reisvoorstellen die samengesteld moeten worden, een vergadering, telefoontje hier, e-mail daar en een spoedje tussendoor. Klinkt als; Just another day at the office. ‘Is het nu al lunchtijd?’ Hoor ik mezelf dan vol verbazing tegen een collega zeggen en snel werk ik dan het laatste klusje af voordat ik mijn boterhammen ga smeren. Hoe verloopt de middag? Precies hetzelfde! Gevolg? Totaal uitgeput naar huis en de volgende dag begin je weer waar je geëindigd bent.

Afgelopen week riep ik weer (lachend) over de werkvloer; ‘Ik loop rond als een kip zonder kop…’ Nu ik het van mezelf herken kan ik er dus om lachen maar dat is wel eens anders geweest. Hoe je mij op zo’n moment kunt herkennen?

 • ik ben onrustig
 • zit op het puntje van mijn stoel
 • gooi er al mompelend wat minder sjieke woorden uit
 • heb geen overzicht, doe alles door elkaar
 • maak geen enkele taak af
 • ben niet besluitvaardig
 • Samengevat; ik ben niet effectief en kom geen meter verder.

Als je werkt, ervaar je druk. Soms is dat gezonde stress om een klus te klaren. Maar vaak is het; hoge werkdruk, overwerken, nergens genoeg tijd of rust voor hebben. Dan wordt werken onplezierig en een kwestie van stug doorgaan. Gelukkig kun je leren (nog) beter om te gaan met die werkdruk. Leren om ‘Mindful te werken’ noemen ze dat. Hoe dan?

Uit ervaring weet ik dat je dat niet zomaar doet van de een op andere dag. Dat moet je trainen, oefenen, vallen, opstaan en nog eens oefenen. Wel kan ik je alvast een paar tips geven die je vrij gemakkelijk in de praktijk kunt gaan brengen.

Wat ik doe als ik merk dat ik als een ‘kip zonder kop’ rond loop:

 • ik neem een korte adempauze (bijv. op het toilet)
 • ik ga even iets heel anders doen (weg van je werkplek)
 • ik maak ruimte voor een positieve mindset (bekijk het met humor of juich jezelf toe)
 • doorbreek het patroon door bijv. een geintje uit te halen met een collega
 • stel je prioriteiten opnieuw en werk het rustig af (en ja, rustig, één voor één..)

Laat jezelf niet gek maken en signaleer tijdig wanneer jij als een ‘kip zonder kop’ rondloopt. Zodra je het kan signaleren, kun je ook leren het aan te passen. Het gaat allemaal over het ontdekken van jouw patronen en valkuilen en hoe deze te doorbreken.

Ik zeg niet dat het je nooit meer gaat gebeuren maar je gaat het wel anders ervaren. Het zorgt ervoor dat je de dingen kunt doen met de juiste aandacht, je bent effectiever en het geeft je meer rust in de dagelijkse hectiek. En belangrijk; je kunt om jezelf gaan lachen want van een afstandje ziet de ‘kip zonder kop’ er best grappig uit…..

Wil jij meer praktische tips ontvangen zodat jij jouw persoonlijke (werk)recept kunt verfijnen met de beste ingrediënten? Meld je nu aan.

Succes!
Liefs, Carlijn